Teazy
Image default
Woning en Tuin

Bouwtekening dakkapel – om beunhazerij uit te sluiten

Een aanbouw maakt je huis meer waard maar het kost je tegelijk wel een deel van je tuin. Als je meer ruimte in je woning wilt, zijn misschien op je zolderverdieping meer mogelijkheden. Zo blijft je tuin net zo groot, terwijl je onder je schuine kap wel ruimte wint. Dat doen heel veel mensen al. Niet door te werken met dakramen maar door dakkapellen te plaatsen. Want als je een of zelfs meerdere dakkapellen in je dak zet, win je echt aan sta- en loopruimte onder je kap. En de ruimte zelf wordt ineens overgoten door daglicht, dus je wat donkere, scheve ruimte krijgt nu ineens de allure van een echte kamer. Het is dus nog niet zo gek om eens met het idee van dakkapellen te gaan spelen. Wordt het een ‘go’, dan is het eerst tijd voor een bouwtekening dakkapel.

Vergunning verplicht, vandaar een bouwtekening dakkapel

Niet altijd heb je een gemeentelijke vergunning nodig om een dakkapel te mogen plaatsen. De tuingerichte zijde van je dak is vaak vergunningsvrij voor dakkapellen. Maar zodra je nieuwe kapel zich gaat richten op de openbare weg of vrij toegankelijk groen, wordt het andere koek. Dan ben je al heel snel verplicht om het vergunningsproces in te gaan.

De gang naar de gemeente

De gemeente moet haar goedkeuring dan geven voor je aan de slag mag. En dan volgt best nog wel een bureaucratisch gedoe. Eerst check je bij het omgevingsloket of je daadwerkelijk toestemming nodig hebt. Is dat nodig, dan wil de gemeente naast je aanvraagformulieren ook inzage in een bouwtekening dakkapel. Nu kun je zelf even een schetsje maken, maar dat wordt vast afgewezen. Zo’n bouwtekening moet gemaakt volgens de eisen uit het Bouwbesluit en naast diverse aanzichten ook technische informatie en constructieve berekeningen geven.

De juiste man aan de juiste tekentafel

Ga daar maar eens aanstaan. Dat is dus vakwerk en daar hoort een specialist bij. Om je bouwtekening dakkapel volgens de juiste normen te maken, kan een bouwtekenaar van een servicebureau voor je aan de slag gaan. Zo’n tekenbureau richt zich op alle eisen van de gemeente en houdt zich al tekenend en rekenend bezig met veiligheid en duurzaamheidsregels. Natuurlijk heeft zo’n bureau ook een goed luisterend oor voor jouw specifieke wensen. En kunnen ze oplossingen aandragen waar jij nog helemaal niet aan had gedacht. Of met materiaalkeuzes komen waardoor jouw dakkapel project ineens goedkoper uit gaat vallen. Zo’n bureau ontzorgt de bureaucratie verder volledig en regelt voor jou het hele vergunningenproces.

En als een bouwtekening dakkapel nu niet hoeft?

Dan heeft die alsnog grote waarde voor je bouwproject. Een tuingerichte kapel hoeft waarschijnlijk geen vergunning. Dus ook geen tekening? Wel, hoe komt je kapel dan het dak op? Gewoon pannetjes eraf, een gat zagen en klaar is Kees? Er komt veel meer bij kijken dan dat. Je hebt namelijk te maken met de dakconstructie en de stevigheid daarvan. Je hebt er niets aan wanneer je snel twee grote kapellen in je dak plaatst en het dak verliest daardoor aan constructie kracht. Zodat bij een grote storm ineens een heel stuk uit het verband wordt gerukt. Met behulp van een bouwtekening van We Build 4 You weet je wat kan en mag met je dak. Laat je het werk door een aannemer uitvoeren, dan heeft hij zo’n bouwtekening dakkapel ook echt nodig.